For Reservation Call : 1.888.222.5847


Home » Afvallen » Motivatie voor Succesvol Afvallen

Motivatie voor Succesvol Afvallen

Motivatie voor Succesvol Afvallen

Je hebt overgewicht en hebt nog wat extra motivatie nodig voor blijvend gewichtsverlies? Dat je er over nadenkt is al knap en met dit artikel wil ik jou extra motiveren om succesvol af te vallen en een blijvende verandering in je leven te geven.

Verandering in denken

We beginnen met het veranderen de manier van denken en voegen daar een paar basis methodes aan toe.

Jouw nieuwe manier van denken zal ervoor gaan zorgen dat we ook daadwerkelijk succes gaan boeken in jouw weg naar een gezonder en slanker lichaam. We kunnen wel stellen dat elke weg naar succes gepaard gaat met tegenslagen en bereid je er nu maar vast op voor dat jij die momenten ook zeker gaat ervaren. Dat zijn de momenten waarop jij jezelf tegen komt en een keus moet maken om naar de oude of de nieuwe “jij” te gaan luisteren.

Het is de bedoeling dat we je gaan voorbereiden om naar de nieuwe “jij” te gaan luisteren. Uiteindelijk is een nieuwe “jij”  het doel toch?

Jij zal je straks fantastisch voelen

Afvallen is moeilijk maar absoluut niet onmogelijk!

Het is dan ook een hele fijne gedachte dat jij nu al voor jezelf moet weten dat jij straks fit, gezond en slank bent. Laten we gaan beginnen met de gedachte in jouw hoofd te planten dat je gáát afvallen, niet dat je het gaat proberen. Je gáát afvallen en je gaat erin geloven dat jij dat ook écht kan en gáát doen.

Het woord “proberen” is een negatief woord en zal ervoor zorgen dat je er niet voor de volle 100% voor gaat. Het geeft je in feite de keus om op te geven of door te gaan. Kies voor het woord: doorgaan. Je zult niet gaan werken met termen als proberen maar met termen als doorgaan en doen.

                                                     Winners never quit, quitters never win

Het kan zijn dat je deze informatie niet boeiend vind, teveel tekst en weinig praktijk. Dat begrijp ik heel goed, je bent op zoek naar een “hoe val ik 30 kilo af in 3 dagen wondermiddel”  Helaas, die bestaat niet.

Goed en gezond afvallen begint met een goede en gezonde basis.

Als je straks naar de sportschool gaat is het ook niet verstandig om in het eerste de beste fitnessapparaat te gaan hangen en zonder begeleiding als een gek te gaan trainen. Elk individu is anders en afhankelijk van jou lichaam heb je daar een aangepast schema voor nodig. Niet alleen lichamelijk maar ook mentaal is een goede basis essentieel bij snel afvallen. Zorg goed voor je lichaam en je lichaam zorgt goed voor jou. Ga niet overhaasten.

Goed, we hebben het gehad over het gaan veranderen van jouw manier van denken, de positieve en de negatieve woorden en hoe die jou gaan helpen in bij het afvallen. Daarbij zul je ook een aantal gewoonten moeten aanpassen. Dit is een absolute noodzaak en moet gebeuren. Om dat proces wat makkelijker te maken gaan we kijken wat “gewoonten”nou precies zijn. Zodra je beter begrijpt wat gewoonten zijn wordt het makkelijker hiermee aan de gang te gaan.

Jouw succesvol afvallen gewoontes

Gewoonten, heel handig dat we ze hebben. Denk hierbij aan al je dagelijkse activiteiten. Opstaan, ontbijten, tanden poetsen, autorijden en ga zo maar door. Het is fijn dat we ons al die gewoontes aanleren zodat we niet overal over hoeven na te denken voordat we ze doen.

Maar we kunnen onszelf ook slechte en ongezonde gewoonten aanleren. Het fijne van gewoonten is dat ze ons helpen in ons dagelijks leven, wat minder fijn ervan is, is dat ze van moeilijk af te leren zijn. Moeilijk, maar absoluut niet onmogelijk. Hoe meer je in gedachte en je handelingen bezig bent met positieve verandering zoals afvallen, hoe meer die gewoonten verandert in iets goeds en hoe makkelijker het je afgaat in de toekomst. Maar je moet wel ergens beginnen!

Het is dus van essentieel belang dat je een slechte gewoonte zoals: ongezonde voeding en eet gewoonten leert te doorbreken. Bewust worden en doorbreken!

Betrap jezelf op die momenten waarvan jij voor jezelf weet dat het een ongezonde gewoonte is en doorbreek deze gewoonte.  Niet 1, 2, of 3 keer maar wel 100 keer als dat nodig is.

Je zult merken dat het je langzaam steeds beter af zal gaan. Het voordeel van deze (misschien saaie) manier van beginnen met afvallen, is dat je deze slechte gewoonte permanent leert doorbreken. Je verandert een negatieve gewoonte langzaam in een positieve. Dit zal je in de toekomst helpen bewustere keuzes te maken en ervoor zorgen dat je positieve veranderingen ook echt volhoudt. Dat is een hele prestatie!

Dus hoe moeilijk het ook is, de keuze is aan jou! Jij hébt een keuze.

Hoe mooi is dat? Een keuze hebben…

Betrappen, Doorbreken, Volhouden!

Zorg goed voor je lichaam, het is de enige plek die je hebt om in te leven – Jim Rohn -

Zodra je daadwerkelijk een aantal slechte gewoonten hebt leren doorbreken zul je merken, en dat alleen al is het waard om door te gaan, dat jij jouw eigen leven weer bepaalt. Jij! Jij bepaalt of je die zak chips open trekt en niet jouw slechte gewoonte of jouw verslaving. Jij! bepaalt dat je buiten een rondje door het park gaat rennen.

Je slechte gewoonte zal je vertellen dat het fijner is om met een bak ijs voor de buis te gaan zitten, maar dat is niet wat JIJ wilt. Wanneer heb je voor het laatst naar jezelf geluisterd? Écht geluisterd.

Tot nu toe heb je de afgelopen (jaren?) in tweestrijd gelegen met jezelf over die zak chips of bak ijs. Heel vermoeiend is dat, omdat je het eigenlijk niet wilt, toch wel? toch niet? Dan is de makkelijkste keus om met die bak ijs maar gewoon voor de buis te gaan hangen. En de slechte gewoonten en verslaving heeft weer gewonnen.

Je wordt al moe bij de gedachte van een rondje door het park rennen. Laat staan dat je het daadwerkelijk gaat doen. Die tijd is voorbij!

Maar we gaan dit langzaam opbouwen. We willen niet dat het je allemaal teveel wordt zodat je over een paar weken weer stopt. Daarom moet je dit rustig en verantwoordt opbouwen. Een schoonheidsfoutje is menselijk niemand is perfect. Recht je rug en leer van je fout.

Jouw doel geeft je richting

Stel jezelf eens de volgende vraag: Wat is mijn doel?

“Ik wil afvallen!” Dat weten ik ja want anders was je hier niet. Maar je moet een doel hebben. Een duidelijk en specifiek doel. Zonder duidelijk en specifiek doel heeft je plan al een stuk minder kans om te slagen want, wanneer is jouw doel bereikt?

Wanneer kan je trots zijn dat jij na al jouw harde werk eindelijk jouw doel bereikt hebt? Schrijf jou doel op een papiertje met de datum van vandaag erbij en hoe je je voelt. Zet je emoties erbij zodat je straks kunt zien ( als je je doel bereikt hebt ) hoe sterk je geworden bent.

- Hoeveel kilo wil je afvallen? (wees duidelijk! Voorbeeld: je huidig gewicht(….) min de kilos die je wilt afvallen (…) = streefgewicht.

- Hoe wil je dit bereiken (stel een duidelijk en overzichtelijk stappenplan op. Bijvoorbeeld: 3 keer in de week 30 minuten hardlopen. Wees niet te streng voor jezelf, je lichaam moet ook nog even aan de nieuwe jij wennen. Sporten is ontzettend fijn dus hou dat ook zo. Maak van sporten geen straf.)

- Wanneer wil je dit bereikt hebben (wees realistisch, stel geen onmogelijke doelen, 30 kilo afvallen in één week is absurd en het streven hiernaar is een aanslag op je lichaam.)

- Maak een lijstje van je goede en slechte gewoonten. Het is goed om bezig te zijn met de slechte gewoonten te veranderen, maar blijf je ook heel goed bewust van al je goede gewoonten. Gewoon ter herinnering.

Nu hebben we een lijstje opgesteld, ziet eruit als een goed plan hé? De eerste stap is al gezet. We hebben een plan!

We hebben een doel waar we naar toe kunnen werken. Wees creatief en positief in het bijschaven van jouw plan. Het kan best zijn dat je er in toekomst iets aan wilt veranderen om je er beter bij te voelen zoals: geen 3 keer maar 4 keer in de week 30 minuten hardlopen. Of geen 3 keer 30 minuten maar 3 keer 45 minuten. Dat is oké.

Let er wel op dat je geen veranderingen toepast in de vorm van laks of luiheid. Laks of luie veranderingen zijn: Geen 3 keer 45 minuten maar  1 keer in de week 10 minuten hardlopen. Dat gaat natuurlijk nergens over en accepteer dat niet als je ‘nieuwe plan’ jij bent meer dan dat!

Als je belooft om iets niet te doen, weet je één ding zeker: dat je het juist wel zal willen  – Mark Twain -

Goed gedrag verdient een beloning

Je hebt nu een plan voor jezelf opgesteld, jouw persoonlijke plan om af te vallen. Je bent lekker bezig en je houdt je aan de richtlijnen die je voor jezelf hebt opgesteld. Je werkt rustig naar je doel toe. Je zult merken dat hoe beter het gaat, hoe meer je af en toe de gedachte zal krijgen dat je nu wel recht hebt op een “beloning”. Dit in de vorm van een traktatie. Dat kan zijn: een taartje, zakje chips, een uitje naar de macdonalds of een frietje op de hoek.

Nu is het helemaal niet erg om af en toe een “balansdag” te hebben, maar dit zijn de momenten waarop het tricky kan worden. Zo een traktatie kan ervoor zorgen dat je hier vaker behoefte aan zal krijgen. Je hebt jezelf goedkeuring gegeven om beloond te worden voor het harde werk dat je verricht en dit soort “beloningen” kunnen er dus voor gaan zorgen dat je oude gedrag er weer langzaam insluipt. Dit soort beloningen waren immers de reden dat je in deze situatie verzeild bent geraakt.

Verleidingen zijn altijd aantrekkelijk. Als iemand tegen jou zegt dat je niet in dat ene kamertje mag komen, dan is dat ene kamertje opeens de enige plek ter wereld geworden waar je wél naar toe wilt. Wees uitermate voorzichtig met beloningen! Nogmaals, een balansdag is oke, maar niet in de vorm van een 3 Dubbele Big Mac menu met 12 frietsaus en anderhalve liter Cola. Dit heeft niets met balans te maken en na zo een beloning is de balans er weer helemaal uit.

Heb een goede voedsel-relatie

Wil je je leven verlengen, verkort dan je maaltijden - Benjamin Franklin -

Ken je dat gevoel dat je compleet uitgeput bent na een maaltijd? Dat komt omdat je teveel gegeten hebt. De bekende gezegde “alles waar te voor staat is teveel” en dat is ook zo.

Je lichaam is het gewend om veel te eten. Dit komt niet omdat jij nu eenmaal veel voedsel nodig hebt, maar dit is een slechte gewoonten die jij je eigen lichaam aangeleerd hebt.

Het gevoel van uitgeput zijn heeft ook te maken met het voedsel dat je je eigen lichaam voorgeschoteld.

Als je alleen maar rotzooi naar binnen schuift zonder enkele pure en gezonde voedingswaarde heeft je lichaam veel meer energie nodig om dit allemaal te verwerken. Dit is de reden waardoor je onderuitgezakt op de bank ligt zonder de energie om ook nog maar iets te doen. Vervolgens krijg je na 1 a 2 uurtjes weer trek. Dit terwijl je net zoveel gegeten hebt?

Je mag dan wel flink gegeten hebben maar er zat geen enkele voedingswaarde in. Je lichaam is niet voorzien van gezonde voedingsstoffen en heeft zoveel energie gestoken in het verwerken van je laatste maaltijd dat deze verspilde energie weer aangevuld moet worden. En dit los je niet op met een doos bonbons of of een zak stroopwafels.

Dit vraagt om gezonde en pure voeding.

Er is ooit een test gedaan om te kijken wanneer iemand voldaan is na een maaltijd. Beide proefpersonen kregen dezelfde maaltijd met dezelfde hoeveelheid voorgeschoteld, alleen werd 1 proefpersoon geblinddoekt. De persoon die geblinddoekt was, was eerder voldaan en liet de helft van de maaltijd dus staan.

De andere persoon ging door met eten tot het bord leeg was. Waarom? De persoon die geblinddoekt was zag het eten niet en zijn lichaam vertelde hem dat het voldaan was. De andere persoon luisterde niet naar het lichaam omdat het enkel aandacht voor het eten had. Het bord MOEST leeg en negeerde zo dus de tekenen van het lichaam.

De persoon die geblinddoekt was had na de maaltijd nog genoeg energie over, niet het gevoel van overmatig eten en was precies genoeg gevoed. Voldaan dus.

De andere persoon had dan wel zijn bordje leeg maar was daarna een hoopje ellende. Zijn lichaam had ontzettend veel energie nodig om de maaltijd te verwerken, wat weer om nieuwe energie vraagt, het bekende gevoel in de avond van “weer trek hebben”.

Het is dus belangrijk dat je je lichaam weer aanleert om tevreden te zijn met minder. Lichaam is in dit geval dus niet je buikje! Het is je denkwijze, je mentale instelling voor het stillen van de trek. Je zult in het begin zeker het gevoel van “honger” krijgen. Dat is normaal. Je lichaam is gewend om bij het minste en geringste gevoed te worden. En dan nog ongezond ook! Nogmaals, ook voor je lichaam is dit wennen, maar je lichaam went er wel aan. Die past zich volledig aan jou eisen aan.

Jij bent immers de bewaarder van de tempel. Jouw lichaam. Jij bepaalt wat erin en eruit gaat. Je laat toch ook geen vreemde mensen in je huis? Waarom dan wel vreemd voedsel in je lichaam. Jij beslist en je lichaam past zich aan. Mooi hè? Begin er direct mee.

Krijg je in de avond toch dat gevoel van trek? Eet een appel! Minder spectaculair op de korte termijn, super spectaculair op de langere termijn. Leer genieten van gezonde voeding. Het is écht lekker!

   Keer de situatie de rug toe, of aanvaard die - Eckhart Tolle -

De reden van ieders overgewicht is voor ieder ook persoonlijk. Dit weet vaak alleen jij voor jezelf. Helemaal als je een emotionele eter bent is dat een teken dat je niet praat over je problemen maar hiermee omgaat door te eten. Het weg-eten van je problemen.

Als je voor jezelf de oorzaak weet van je overgewicht ben je al een heel eind. Weet je dit nog niet, dan wordt het tijd dat je wat self-research gaat doen hiernaar. Het is ontzettend belangrijk om te weten waar al die overtollige kilo’s vandaan komen. Wat jou reden ook is, negeer het niet. Ben je geen prater? Ga praten! Ben je verdrietig? Praat erover!

losse broek na afvallenHeb je iets uit je verleden niet verwerkt? Praat erover! Praat het van je af en eet het niet op! Bij afvallen komt ontzettend veel kijken. Het is niet alleen simpel wat kilootjes eraf, het is je hele en complete levensstijl die aan verandering toe is.

Het is de bedoeling dat je blijvend afvalt, dus een blijvende verandering is hier meer dan op zijn plaats. Aanvaard je situatie, laat al je emoties los en begin aan een nieuwe lekker in je vel voelende jij!

Er komt bij afvallen meer kijken dan alleen sporten. Afvallen zit voor een groot deel tussen je oren. Een cursus die al duizenden Nederlands geholpen heeft, BLIJVEND gewicht te verliezen. Is het Mentale Dieetplan gemiddeld verlies je tussen de 5 en 14 kilo in 2 weken. En dat moet je een goede motivatie geven om door te gaan!

Maak Gratis Kennis met het Mentale Dieetplan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>