For Reservation Call : 1.888.222.5847


Home » Afvallen » Hoe je van dat vervelende buikvet kunt afraken

Hoe je van dat vervelende buikvet kunt afraken

Buikvet verbranden en verliezen

Zwembandjes, lovehandles, bierbuiken of huidflappen – het zijn allemaal voorbeelden van hoe erg je dat lichaam van jou kan toetakelen door teveel en te slecht te eten. Deze vier meest voorkomende (en ietwat komische) benamingen voor buikvet zijn dingen die mensen niet graag horen. De meesten onder ons hebben wel die extra ‘flap’ ergens in de buurt van hun navel, maar om één of andere reden doen we er niets aan. Ergens is dat ook logisch. Je krijgt zoveel ‘raad’ uit zoveel verschillende hoeken, dat je niet meer weet waar je het hebt. Het feit dat al dat deskundige advies ook in strijd gaat met ander deskundig advies, is het beste recept voor complete verwarring.

Wanhoop echter niet – er is een heel erg efficiënte manier om van dat buikvet af te raken, maar je zult wel van je vooroordelen moeten afstappen. In dit artikel gaat het dan ook over vetverlies, en niet het meer algemene gewichtsverlies (i.e. vet, spiermassa en water).

De strategie die je dient te volgen, is tweeledig: enerzijds ga je diëten, en anderzijds ga je aan lichaamsbeweging doen. Ik vertel je niets nieuws, maar hier is het speciale: je gaat het helemaal anders aanpakken.

Het Dieet: Word een vetverbrander!

De allerbeste manier om van overtollige kilo’s vet af te raken, is een voedingspatroon volgen dat zo weinig mogelijk (en dan bedoel ik echt zo weinig mogelijk; bijna geen) koolhydraten bevat.

Waarom? Om de volgende reden:

  • Jouw lichaam haalt haar energie uit (en verbrandt dus) in deze volgorde:
  • Koolhydraten (voeding en glycogeen)
  • Vetten (voeding en lichaamsvetten)
  • Eiwitten (voeding en spiermassa)

Negen kansen op tien ben jij een koolhydratenverbrander. De logische stap is dan dat je, om een vetverbrander te kunnen worden, je de koolhydraten gaat moeten schrappen.

Wanneer je dit doet, gaat je lichaam enkele dagen nodig hebben om een metabolische switch te maken, en een vetverbrander te worden. Eens je dat punt bereikt hebt, gaat het vet dat je eet, als eerste verbrand worden.

Vervolgens ga je lichaamsvetten gaan verbranden als primaire bron van energie. Het spreekt voor zich dat je ook geen exuberante porties vet moet gaan eten, noch dat je echt 0,0 koolhydraten mag eten om iets van resultaat te merken.

Zolang je minder dan 100 gram koolhydraten per dag consumeert, ben je ‘low-carb’ (en dus goed) bezig. Ideaal gezien ga je onder de 60 gram koolhydraten per dag, om zo een maximaal resultaat te bekomen.

Bij ‘low-fat’ diëten (weinig vet betekent bijna altijd dat je veel koolhydraten eet) gaat je lichaam een mix van vetten en spierweefsel/eiwitten verbranden, eens het door je voedselcalorieën zit.

Aangezien je spieren metabolisch actief zijn, doordat ze constant calorieën verbranden door gewoon aanwezig te zijn in je lichaam), is het desastreus om spierweefsel te verliezen. Het metabolisme zal immers vertragen – en dus minder calorieën verbranden.

Hierbij zie je ook de hoofdreden waarom low-fat diëten vaak tijdelijke resultaten geven: je verliest tijdelijk wel wat gewicht, maar vervolgens stopt het met werken (als je metabolisme als het ware gecrasht is). Je komt weer bij tot je op je originele gewicht zat, en de kans is groot dat je nog wat extra kilo’s ‘wint’ op de koop toe!

De lichaamsbeweging – sport slim!

Heel veel, erg veel, zoveel mogelijk cardiotraining, juist?! Fout.

Als je teveel cardiovasculaire oefeningen gaat uitvoeren, gaat je lichaam zich in een staat van catabolisme (i.e. staat waarin het lichaam spierweefsel gaat afbreken) stellen. Dat is dus duidelijk niet de manier waarop je het moet gaan doen. Hoe dan wel? Hoe gaan we ons vetverbrandend dieetprogramma combineren met vetverbrandende lichaamsbeweging?

man-vrouw-workoutHet antwoord op deze vraag is intervaltraining. Meer specifiek zeer intensieve intervaltraining. Het idee is om een soort cardiotraining/krachttraining routine op te bouwen, waarin je een lage-intensiteit periode laat opvolgen door een hoge-intensiteit periode, en dan weer van vooraf aan start. Onderzoek toont aan dat dit type oefeningen tot 50% meer resultaat boeken dan ‘gewone’ lichaamsbeweging.

Voor onverklaarbare reden heeft onderzoek ook aangetoond dat zeer intensieve intervaltraining meer vetverbranding kan stimuleren wat de buikregio betreft, dan op andere delen op het lichaam. Een Australische studie bewees zelfs dat mensen die zeer intensieve intervaltraining deden, 3 keer zoveel vet (en beduidend meer buikvet) kwijtgeraakt waren dan de groep die uitsluitend cardiotraining deed voor twee keer zolang!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>